Niet in de uitslag? Chip problemen?

Heb je meegereden in een veldrit, heb je wel een MyLaps transponder, maar sta je niet in de uitslag op sporthive  ?

Stappen om het probleem op te lossen
Geen transponder? Dan kom je niet in de uitslag, ook als je podium rijdt.
Wel een transponder? Volg dan dit stappenplan:

1 Nieuwe transponder? Activeer deze eerst.
2 Registreer altijd je transponder op Mijn KNWU.
3 Controleer of je abonnement bij MyLaps niet verlopen is.
4 Check je batterijstatus.

Hoe werkt MyLaps?
MyLaps werkt met transponders (ook wel chips genoemd) met een eigen unieke code. Deze Pro Chip Flex koop je bij MyLaps. Als de transponder over de detectielus bij start/finish gaat, wordt dat nummer naar de computer van de jury verzonden. De computer vertaalt jouw code dan naar jouw naam, zodat je in de uitslag komt.

Dat kan op twee manieren mis gaan. Of jouw naam staat niet geregistreerd bij jouw transponder code, of de jury ziet jouw chip niet voorbij komen.

Nieuwe chip activeren
Is je transponder nieuw? Dan moet je deze activeren voor de jury je ziet doorkomen. In de bij de transponder geleverde handleiding staat hoe. Dat doe je met een programma op je computer (https://speedhiveshop.mylaps.com/prochip-flex.html). Een niet geactiveerde chip zal niet werken. Met dezelfde software controleer je de batterij en je abonnement.

Daarna registeren
Het meest voorkomende probleem, jouw transponder wordt wel geregistreerd, maar niet vertaald naar je naam. Wij gebruiken de KNWU database, waar de koppeling van jouw code met jouw naam in staat. Die koppeling moet je zelf invoeren. Dat doe je op Mijn KNWU. Zonder registratie op Mijn KNWU is je chip “niet gerelateerd” en kom je niet in de uitslag.

“Maar bij een andere vereniging kennen ze mijn code wel” is geen zekerheid dat je transponder goed geregistreerd staat bij de KNWU, want je code kan ook handmatig toegevoegd zijn bij die vereniging. Het invoeren in de KNWU database is een handeling die je zelf moet doen en wat je daar ook zelf kan controleren.

Abonnement controleren
De nieuwe Pro Chip Flex transponders werken met een abonnement. Jouw transponder schakelt automatisch uit als je periode verlopen is. Controleer dit en zet de datum van verlengen in je agenda. Activeer je chip na verlengen opnieuw, op dezelfde manier en met dezelfde software waarmee je een nieuwe transponder activeert.

Batterij controleren
Minder vaak, zeker met de nieuwere transponders, komt voor dat je batterij op is. Met het zelfde programma waar je de transponder mee activeert, kan je ook de batterijstatus uit lezen. Let op, de USB aansluiting op die transponders is niet om op te laden. Tegenovergesteld zelfs, een nachtje aan een oplader of computer en je batterij is zeker leeg. Een transponder met een lege batterij wordt niet geregistreerd door de jury.

De oude, ronde transponders beginnen ondertussen bijna allemaal leeg te raken. De jury kan deze voor je testen, als het niet te druk is (dat kan alleen op de detectielus bij start/finish). Tijdens een normale veldrit is hier eigenlijk geen tijd voor.

Uitlenen of verkopen
Wat ook nog wel eens voorkomt, een uitgeleende of verkochte transponder. Dat kan, maar dan moet de eigenaar deze uit Mijn KNWU halen, en de nieuwe gebruiker deze koppelen in zijn of haar Mijn KNWU omgeving. Ook bij familieleden onderling, altijd koppelen aan je naam. Anders klopt de koppeling code/naam niet, en wordt je niet (goed) geregistreerd.

Andere problemen
Weet je echt zeker dat je Pro Chip Flex is geactiveerd, geregistreerd bij de KNWU, je abonnement niet verlopen is en de batterij niet op is? Mail dan met jury@veldrijden.com. Doe dit alleen als je echt zeker weet dat bovenstaande vier punten in orde zijn.

Heb je problemen met het registeren bij de KNWU? Neem dan met hen contact op. De organisatie van de veldrit competitie kan je daar niet bij helpen.

Andere problemen? Neem dan contact op met MyLaps.